Veiligheidsglas
Veel mensen zien het nut niet in van veiligheidsglas. Waarom zou u immers extra betalen voor iets waar u geen voordeel in ziet? Veiligheidsglas is echter noodzakelijk om een veilige omgeving te creëren. Zowel thuis ter bescherming van uw gezin als op kantoor kan veiligheidsglas van het grootste belang zijn.
Waarom kiezen voor veiligheidsglas?
De meeste mensen geven veel geld uit aan de beveiliging van hun woning. Ze laten dure sloten en scharnieren plaatsen, schaffen dievenstrips aan en installeren dievenklauwen. Ze vergeten vervolgens dat het glaswerk vaak de zwakste schakel is. Een dief kan eenvoudig een ruit van enkele millimeters dik intikken en alsnog uw woning binnendringen, ondanks alle maatregelen. Met veiligheidsglas wordt die kans een stuk kleiner. Ook in het dagelijks leven kan veiligheidsglas veel voordelen bieden. Hoe vaak gaat er geen voetbal door de ruit en in elk gezin is er wel een keer een kind al spelend of ruziënd door een ruit gevallen.
Veiligheidsglas valt uiteen in onscherpe stukken waardoor de kans op ernstig letsel wordt weggenomen. Dit glas is PVB-gelaagd veiligheidsglas. Kleine snijwondjes behoren echter nog wel tot de mogelijkheden, vandaar de term letsel beperkend glas. Wanneer u dit type glas wilt plaatsen, is het handig om goed na te denken waar in huis er ongelukken kunnen ontstaan. Dus waar de kans dat iemand een ruit breekt het grootst zal zijn.
Inbraakwerend veiligheidsglas
Om de kans op inbraak te voorkomen, is het aan te raden om beveiligingsglas te laten plaatsen. Dit glas kan zo sterk gemaakt worden dat het niet of nauwelijks kapot te krijgen is. Bovendien maakt het ontzettend veel lawaai om dit glas kapot te maken. Hoe meer folies en glasbladen het glas heeft, hoe sterker het wordt en hoe kleiner de kans dat de ruit kapotgeslagen kan worden. Het is handig om te bepalen waar u veiligheidsglas wilt plaatsen. Vergeet naast de voordeur bijvoorbeeld niet uw kelderraam, toiletraam, of andere ramen op de begane grond te beveiligen.
Gehard of gelaagd glas?
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd zijn. Gehard glas is vijf keer zo sterk als normaal glas en valt uiteen in stukken in plaats van in scherven. Gehard glas wordt meestal gebruikt voor autoruiten (niet het voorruit), douchedeuren, glazen tafels en natuurlijk ramen. Gelaagd glas is verrijkt met folie, waardoor het überhaupt niet in verschillende stukken kan breken (denk aan een voorruit van een auto). Hierdoor is het onmogelijk om door een ruit te vallen, mits het glas dik genoeg is. Laat u adviseren om te bepalen welk type glas geschikt is voor uw situatie.